Λιμάνια
Στο Μαρί υπάρχουν δυο λιμάνια, το ένα λειτουργεί ως βιομηχανικό λιμάνι και το άλλο ως ψαρολίμανο.
Το ψαρολίμανο λειτουργεί στην κοινότητα από τη δεκαετία του ’70. Από τότε μέχρι σήμερα έτυχε συντήρησης και αρκετών αλλαγών με κύριο στόχο την αναβάθμιση του. Αρχικά, χτίστηκε ως βοηθητικό λιμάνι της «Τσιμεντοποιίας Βασιλικός».
Το προαναφερόμενο λιμανάκι εξυπηρετεί τις ανάγκες τόσο της κοινότητας , όσο και των γειτονικών κοινοτήτων, όπως του Μαρωνίου και του Ζυγιού. Μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και πενήντα βάρκες.
Το βιομηχανικό λιμάνι χρησιμοποιείται από τις «Τσιμεντοποιίες» που εδρεύουν στην κοινότητα, του Βασιλικού και της Μονής. Όπως και το ψαρολίμανο, λειτούργησε την δεκαετία του ’70. Έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει περί τα πέντε μεγάλα εμπορικά πλοία.
Αναμφίβολα, αμφότερα τα λιμάνια προσδίδουν στην κοινότητα μια ξεχωριστή ομορφιά, με ωραιότερη ίσως την στιγμή που μπαρκάρουν τα ψαροκάικα στο λιμανάκι.
Λατομεία
Στο Μαρί υπάρχουν τέσσερα λατομεία, τα οποία τελούν κάτω από την επίβλεψη των «Τσιμεντοποιίων Μονής και Βασιλικού».
Τα δυο λατομεία βρίσκονται στα νοτιανατολικά της κοινότητας, στην περιοχή Κόλυμπoς. Απ’ αυτά εξορύσσεται άργιλος, ο οποίος αποτελεί πρώτη ύλη για την παραγωγή τσιμέντου.
Τα άλλα δύο λατομεία, βρίσκονται το ένα στα νοτιοδυτικά, στην περιοχή Μάντρα του Μιχαΐλη, και το άλλο στα Νότια, στην περιοχή Μαραγγάδες. Από το πρώτο εξορύσσεται ο άργιλος και από το δεύτερο ο ασβεστόλιθος. Τόσο ο άργιλος όσο και ο ασβεστόλιθος αποτελούν βασικά συστατικά του τσιμέντου.
Πρέπει να σημειωθεί πως τα Τσιμεντοποιία συμβάλλουν οικονομικά για την ανέγερση έργων στην κοινότητα. Το Τσιμεντοποιίο Βασιλικού ανέλαβε τα έξοδα για ανόρυξη γεώτρησης που επίλυσε το πρόβλημα ύδρευσης της κοινότητας, ενώ το Τσιμεντοποιίο Μονής δαπάνησε χρήματα για την ολοκλήρωση οδικών έργων.
Αναμφισβήτητα, τα Τσιμεντοποία συμβάλλουν σημαντικά στην οικονομική άνθιση της περιοχής. Σ’ αυτά εργάζονται κάτοικοι τόσο από την κοινότητα όσο και από τις γύρω περιοχές.
Πηγή:
Κοινοτικό Συμβούλιο
Βιομηχανίες