Θρησκευτική Ζωή

Μετά την τουρκική εισβολή του 1974 αρκετές προσφυγικές οικογένειες, από τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου κατοίκησαν στο τουρκοκυπριακό Χωριό Μαρί της Επαρχίας Λάρνακας. Χριστιανική εκκλησία δεν υπήρχε, στο Χωριό και ο κόσμος αναζητούσε κάποιο χώρο για να τελέσει τα θρησκευτικά του καθήκοντα. Η ανέγερση εκκλησίας σε τουρκοκυπριακή γη δεν επιτρεπόταν και έτσι η Χωρητική Αρχή της Κοινότητας, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κιτίου άρχισαν την ανέγερση λυόμενης Εκκλησίας για το σκοπό αυτό.

Όταν ολοκληρώθηκε η εκκλησία καθήκοντα ιερέα ανάλαβε ο Πάτερ Παπαναστασίου Παπακώστας από το κατεχόμενο Χωριό Κυθραία

Η εκκλησία είναι αφιερωμένη στον Άγιο Σπυρίδωνα.

Σήμερα η εκκλησία επεκτάθηκε, επιδιορθώθηκε και εμπλουτίστηκε με νέες εικόνες. Επίσης διαμορφώθηκε ο περίβολος της Εκκλησίας και δεντροφυτεύτηκε η γύρω περιοχή.

Εφημέριος της εκκλησίας είναι ο πάτερ Ττόφας Παπαγεωργίου πρόσφυγας από το κατεχόμενο Χωριό Λεονάρισσο.

Στο κέντρο της Κοινότητας υπάρχει η αξιόλογη Εκκλησία της Αγίας Μαρίνας. Το Κοινοτικό Συμβούλιο σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων θα προχωρήσουν στην αναστύλωση και διατήρηση του αξιόλογου αυτού Μεσαιωνικού κτίσματος.

Βόρεια της κοινότητας υπάρχουν μερικά υπολείμματα ερειπίων του εξωκλησιού της Αγίας Μαύρης. Δεν υπάρχουν στοιχεία για την ιστορία του εξωκλησιού. Το κοινοτικό συμβούλιο θα συνεργαστεί με διάφορους δωρητές για την κατασκευή νέου εξωκλησιού.

Ένα άλλο μικρό αλλά αξιόλογο εξωκλήσι είναι το εξωκλήσι της Αγίας Ελένης και του Αγίου Κωνσταντίνου, που βρίσκεται λίγο έξω από το Χωριό πάνω από ένα μικρό ύψωμα δίπλα από την παραλία.

Το εκκλησάκι κτίστηκε γύρω στο 1995 από την Τσιμεντοποιϊα Βασιλικού. Είναι ένα μικρό εξωκλήσι κτισμένο με πέτρα και είναι αφιερωμένο στην Αγία Ελένη για το λόγο ότι εκεί βρίσκεται ο Βασιλοπόταμος που σύμφωνα με την παράδοση είναι ο τόπος αποβίβασης της Αγίας Ελένης στη Κύπρο και που μετέφερε στο Νησί μας το Τίμιο Ξύλο στο Μοναστήρι του Σταυροβουνίου. Αξιόλογο είναι το εικονοστάσι του εξωκλησιού που είναι σκαλισμένο σε ξύλο και κατασκευάστηκε στη Μονή Σταυροβουνίου. Τα έξοδα κατασκευής του εικονοστασίου ανάλαβε προσωπικά ο κύριος Πασχάλης Πασχαλίδης πρώην εκτελεστικός πρόεδρος του Τσιμεντοποιϊου Βασιλικού.

Φωτογραφικό Άλπουμ

Λεύκωμα Εκδηλώσεων

Εικονική Περιήγηση

Βίντεο

© Copyright 2023 - Μαρί / Designed & Developed by NETinfo Plc