Monument to Fallen and Missing people of Styllous
Στη νοτιοανατολική πλευρά της κοινότητας, στην καρδιά του καταπράσινου κοινοτικού πάρκου υψώνεται το Μνημείο Ηρώων, αφιερωμένο στον αγνοούμενο Ανδρέα Αλεξάνδρου.
Το μνημείο αναγέρθηκε από το Κοινοτικό Συμβούλιο το 2001. Το φιλοτέχνησε ο γλύπτης Κώστας Κουγιούντας από την Κοφίνου. Πρόκειται για μια μαρμάρινη πλάκα πλαισιωμένη με πλακόστρωτο και ένα ολάνθιστο κήπο.
Ο Ανδρέας Αλεξάνδρου γεννήθηκε το 1955, στο κατεχόμενο χωριό Στύλλοι της επαρχίας Αμμοχώστου και μεγάλωσε σε πολυμελής οικογένεια. Φοίτησε στο Οικονομικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου, απ’ όπου και αποφοίτησε με άριστα.
Το 1974, όταν ξέσπασε ο πόλεμος είχε μόλις επιστέψει από τη Σχολή Αξιωματικών της Κρήτης.
Αμέσως μετά, υπηρέτησε με το βαθμό του ανθυπολοχαγού στο 399 Τάγμα Πεζικού Τρικώμου.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου, διετέλεσε διοικητής του λόχου στην Άσπρη Μούττη της Κερύνειας. Από τότε αγνοείται και δυστυχώς ακόμη και σήμερα η τύχη του παραμένει άγνωστη.
Πηγή:
Κοινοτικό Συμβούλιο
Heroes of Mari
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του έργου, που άρχισε το 2014, εις μνήμη των θυμάτων της φονικής έκρηξης της 11ης Ιουλίου 2011 στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί. Το μνημείο έγινε με πρωτοβουλία του Κοινοτικού Συμβουλίου Μαρί και κόστισε περίπου 78 χιλιάδες ευρώ. Βρίσκεται στην έξοδο του χωριού, κοντά στη διασταύρωση προς τη Ναυτική Βάση. Το μνημείο αποτελείται από τρία χαρακτηριστικά στοιχεία που λειτουργούν σε συμβολικό επίπεδο: τον περίπατο, τις οξειδωμένες μεταλλικές στήλες και τον κρατήρα με το ελαιόδεντρο. Στο επιτύμβιο αναγράφεται: «σιγώ κι αληθεύω φύομαι το φώς».
Η Μαρία Γεωργίου είπε ότι είναι χρέος μας να τιμούμε τους ήρωες μας. «Θέλουμε να τους τιμούμαι. Σκοτώθηκαν εν ώρα καθήκοντος. Ήταν από τους πρώτους στόχους του κοινοτικού συμβουλίου», ανέφερε.
33rd Command Squadron
Το Κοινοτικό Συμβούλιο της κοινότητας Μαρί εργάστηκε για την ανέγερση και τοποθέτηση στο κέντρο της κοινότητας, της προτομής του αείμνηστου Διοικητού Κατσάνη Γεώργιου, αλλά και για την ανέγερση του μνημείου των πεσόντων και αγνοουμένων καταδρομών, στο άλσος αγνοουμένων και πεσόντων της 33ης Μ.Κ. στο χώρο της κοινότητας. Καθώς και για την ιδιαίτερη φροντίδα του άλσους που από κοινού με την 33 Μ.Κ. δημιουργήθηκε το 2011, σε χώρο που παραχωρήθηκε από την κοινότητα Μαρί. Ο χώρος αυτός αποτελεί χώρο προσκυνήματος. Όλοι οι Καταδρομείς έχουν υποχρέωση να τον επισκέπτονται τακτικά, για να παίρνουν δύναμη από τη δροσερή σκιά των δένδρων με τα ονόματα όλων των Ηρώων μας. Ας είναι αιωνία η μνήμη τους! Αθάνατοι